- Emnekode: EX1020
- Studiepoeng: 10
- Språk: Norsk
Examen facultatum EX1020
Emnet er et kjerneemne i bachelorprogrammet Religion, kultur og samfunn, Ungdom, kultur og tro, samt Profesjonsstudiet i teologi. Emnet består av to delemner: A. Kritisk tenkning (3 stp), og B. Teologi som vitenskapelig fag (7 stp).
DELEMNE A: KRITISK TENKNING (3 STP)
Dette delemnet tar først og fremst sikte på å øke studentenes kompetanse når det gjelder kommunikasjon og argumentasjon. Slik kompetanse er et sentralt element i all akademisk dannelse.
DELEMNE B: TEOLOGI SOM VITENSKAPELIG FAG (7 STP) Delemne B tar sikte på å presentere teologifaget med tanke både på teologistudiet og studiet av kristendoms-, religions- og livssynskunnskap (K-RLE). Studentene skal lære om vitenskapelig rasjonalitet og vitenskapelige arbeidsmåter. De studerer også særlige viktige eksempler og temaer som vil kunne vise hvordan teologi er blitt forstått og faglig profilert i bestemte historiske situasjoner. Delemne B skal bidra til å binde kunnskapen man får ved exphil-studiet sammen med teologifaget. Visse temaer har spilt en viktig rolle i teologihistorien, for eksempel forholdet mellom fornuft og åpenbaring slik den ytrer seg i møtet mellom naturvitenskap og kristen tro. Spørsmålet var hvordan man skulle forklare og fortolke den ytre naturvirkeligheten. Et annet viktig tema er forholdet mellom teologi og historie. Kristendommen er en historisk religion på to måter: Den ser historien i et frelseshistorisk perspektiv, og åpenbaringen av Gud er knyttet til historiske hendelser. Den kristne teologien fikk en vanskelig utfordring i møte med den historiske vitenskapen og ble konfrontert med et historiesyn som utelukket Gud og den åpenbarte meningen med historien. I delemne B gis også en innføring i prinsipper for bibeltolkning og teologi som basis for kirkelig profesjonsutøvelse. Undervisningen i faget foregår i forelesninger og seminargrupper.
Eksamen
- Trekkfrist:
- 10-01-2022
- Kunngjøringsdato:
- 08-02-2022
Skriftlig skoleeksamen Ny/utsatt
- Eksamensdato:
- 13-12-2021
- Starttidspunkt:
- 09:00
- Varighet:
- 4 timer
- Trekkfrist:
- 01-11-2021
- Kunngjøringsdato:
- 07-01-2022
Skriftlig skoleeksamen Ordinær
Overlappende emner
EX1020 Examen facultatum overlapper delvis med EX1025 Examen facultatum: samfunnsfaglig variant og fullstendig med EX1022 Examen facultatum: Critical Thinking and Academic Writing. En slik faglig overlapping medfører at
- Studenter som har EX1025 fra før, vil få 7 poeng uttelling for EX1020 på karakterutskriften eller vitnemålet
- Studenter som har EX1022 fra før, vil få 0 poeng uttelling for EX1020 på karakterutskriften eller vitnemålet. MF anbefaler derfor ikke å kombinere disse emnene.
Studiekrav
For å få avsluttende vurdering må studenten:
- få godkjent en individuell skriftlig oppgave (1200-1500 ord) levert innen en fastsatt frist
- få godkjent en muntlig presentasjon om utvalgte hovedpunkter fra emnets tematikk
- delta i evaluering av emnet dersom det skal evalueres elektronisk i det aktuelle semesteret.
Studenter som ikke oppfyller studiekravene, kan ikke gå opp til eksamen i emnet. For ikke å bruke et eksamensforsøk må studenten aktivt trekke sin vurderingsmelding til emnet innen trekkfristen 1. mai/1. november.
Læringsutbytte etter fullført emne
Delemne A: Kritisk tenkning
KUNNSKAP
Studenten har:
- kunnskap om vilkår for klarhet og presisjon ved produksjon av tekster og ved annen kommunikasjon - kunnskap om argumentasjonstyper og begrunnelsesmåter.
- kunnskap om definisjonsmåter og utsagnstyper.
- kunnskap om ulike logiske slutningsformer.
FERDIGHETER
Studenten kan:
- reflektere over forholdet mellom kommunikasjon og forståelse.
- argumentere på en saklig og presis måte.
- anvende hypotetisk-deduktiv metode.
Delemne B: Teologi som vitenskapelig fag
KUNNSKAP
Studentene har:
- kunnskap om sentrale vitenskapsfilosofiske posisjoner og problemstillinger i moderne og postmoderne vitenskapsfilosofi.
- god kunnskap om ulike historiske og dagsaktuelle tolkninger av begrepet teologi.
- kunnskap om ulike forståelser av forholdet mellom teologi, naturvitenskap og andre humanvitenskaper.
- kunnskap om hvordan ulike filosofiske forutsetninger former det teologiske arbeidet.
- kunnskap om teologiens kontekstuelle karakter.
- kunnskap om de ulike teologiske disiplinenes metodiske egenart.
FERDIGHETER
Studenten kan:
- reflektere over forholdet mellom språk og sannhet.
- drøfte hva vitenskapelig rasjonalitet og vitenskapelige arbeidsmåter innebærer, bl.a. med utgangspunkt i tradisjoner og skoler i moderne vitenskapsfilosofi.
- drøfte hvorvidt teologi bør forstås som en vitenskapelig virksomhet.
- anvende sin kunnskap om teologifagets egenart og utfordringer til å drøfte forholdet mellom teologifaget, naturvitenskap og andre humanvitenskaper.
- reflektere over muligheter og utfordringer som følger av teologiens kontekstuelle karakter.
- reflektere over på hvilken måte fortiden kan ha normativ status i teologifaget.
Avsluttende vurdering
Emnet EX1020 har hjemmeeksamen (3 dager) som vurderingsform. Oppgaven skal besvares innenfor rammen av 2500-3500 ord. Karakteren (A-F) settes på grunnlag av hjemmeeksamen.
For å få avsluttende vurdering må studenten ha oppfylt studiekravene. Studenter som ikke får godkjent studiekravene, vil få dette regnet som ett eksamensforsøk, med mindre de trekker sin vurderingsmelding til emnet før trekkfristen (1. mai/1. nov).