Landstad

MF KOM-lunsj med Per Kristian Aschim

Velkommen til digital lunsj med MF KOM og Per Kristian Aschim om Landstads kirkesalmebok fra 1870 – tilblivelsen, diskusjonene, striden og utgivelsen.
Gikk du glipp av lunsjen? Se opptak!

Informasjon

Dato/tid: 
04.03.2021 - 11:30 til 12:10

Hvem var salmedikteren og salmebokredaktøren Landstad? Hva slags prosjekt var salmebokprosjektet? Hvilken ny kunnskap kom for dagen under arbeidet med utgivelsen av Landstads tekster? Hva skulle vi gjerne vite mer om?

I fjor var det 150 år siden den første norske salmeboka, M.B. Landstads kirkesalmebok, ble tatt i bruk. Landstads salmebok ble – etter all sannsynlighet - den mest utbredte boka i Norge i perioden 1870-1925. For første gang er alle Landstads egne salmer samlet mellom to permer, sammen med et utvalg av hans gjendiktninger, og de hymnologiske tekstene han skrev. Boka har innledninger ved Åge Haavik, Anders Aschim, Ernst Baasland, og førsteamanuensis Per Kristian Aschim som presenterer boka. Den går inn på tilblivelsen av salmeboka, diskusjonene før den ble godkjent til kirkelig bruk, striden omkring innføringen av salmeboka og litt om utgivelseshistorien til landets mest solgte bok.

Per Kristian Aschim er førsteamanuensis II ved MF og fagsjef i Presteforeningen. Han har vært medforfatter på boka «M.B. Landstad Skrifter 5. Salmer» som ble utgitt av Stiftelsen Nasjonalt Landstadsenter i fjor.

Opptaket av lunsjen er tilgjengelig her.

MF KOM er MFs kompetansesenter for forskning, utvikling og formidling i kirke og menighet.