Gruppebilde på Faculdades EST

I Brasil

Norske og brasilianske studenter og lærere på trappen foran Faculdades EST i Sao Leopoldo, Brasil.

Tur-retur Brasil

– Det er noe verdifullt i denne typen kurs hvor en studerer sammen i svært ulike kontekster, og utveksler erfaringer og tanker, skriver student Marianne Munz.

MF har inngått et spennende samarbeid med Faculdades EST i São Leopoldo i Brasil om kurset ‘Precious and Precarious: Precarious life, fragile democracy and the role of religiosity and the churches’. Dette kurset har gått i vår over to intensive uker, én i mars i Brasil og én i april i Oslo, med studenter fra både EST og MF. Kurset ble støttet av Senter for internasjonalisering av utdanning (SIU).

Et hett møte
Vi var en gruppe på fem studenter fra ulike studieprogram som fikk reise til Brasil og EST i mars, sammen med professor Sturla Stålsett og ‘assistentene’ Kristin Skjøtskift og Mario Liavåg. Det ble et hett møte med Brasil, med nærmere 40 grader og høy luftfuktighet den første dagen, og vi forberedte oss på en lang og varm uke, i stor kontrast til snø og -10 grader hjemmefra. Været i São Leopoldo som ligger sør i Brasil er dog svært lunefullt, for neste dag regnet det, og gradene hadde sunket til rundt 23. Da var det godt med kontinuerlig påfyll av chimarrão i klasserommet - en slags te laget av yerba mate som er vanlig i sørlige Brasil. Koppen ble sendt rundt mellom våre nye klassekamerater og oss - vi ble raskt godt kjent.

I hagen
Foto: Marianne Munz

Nye erfaringer 
På timeplanen i Brasil var det forelesninger på temaer som ‘Grace and vulnerability - shame and sin from a feminist perspective’, ‘Queer possibilities – religiosity and sexuality in Brazil’ og ‘Brazilian black population: education, health and territoriality’. Forelesningene var spennende og engasjerende for oss fra MF og for våre brasilianske medstudenter. Vi var en sammensatt gruppe på mange måter, og fikk spennende samtaler og diskusjoner som resulterte i nye erfaringer og perspektiver på verden og samfunnsstrukturer.

Diakoni og politikk
På ettermiddagene var det rom for å utforske byen vi bodde i, samt et besøk i den større nabobyen Porto Alegre, som i brasiliansk standard er en liten by med bare 1,5 millioner innbyggere. Her besøkte vi den diakonale organisasjonen til Den lutherske kirken i Brasil, FLD, og fikk høre om ulike prosjekter de jobber med. Ett av dem handler om rettferdig handel, og etter presentasjonen besøkte vi butikken hvor de selger noen av produktene som produseres i organisasjonen. Vi fikk også være med på et religiøst møte i den synkretistiske afro-brasilianske religionen Umbanda, som tydeliggjorde noe av mangfoldet i brasiliansk religiøsitet. For noen var det et absolutt høydepunkt å se de tidligere presidentene Lula (Luiz Inácio da Silva) og Dilma Rousseff på et folkemøte i Sao Leopoldo. Lula er en av grunnleggerne av Arbeiderpartiet (PT) i Brasil, og var president fra 2003-11, og Dilma Rousseff tok over fra 2011-2016, til hun ble suspendert på bakgrunn av påstander om korrupsjon. Etter dette overtok opposisjonen makten i noe som av mange beskrives som et illegitimt statskupp .

Fra folkemøte i Sao Leopoldo
Fra folkemøtet i Sao Leopoldo. Foto: Andrè Musskopf

Systematisk diskriminering
Et annet møte som gjorde inntrykk på oss var en ekskursjon til en Quilombo, en bosetning med etterkommere av slaver som har arbeidet på gårder på landsbygden. I Brasil er det mye systematisk diskriminering mot den svarte befolkningen. Quilomboen som vi besøkte ligger langt utenfor allfarvei med lite kollektivtransport, og menneskene som bor der har ikke tilgang til helsetjenester, utdanning eller andre velferdsordninger. Vi deltok på et møte hvor de lokale representantene fortalte hvordan den systematisk diskriminering påvirker deres hverdag. Beboerne i Quilomboen er ikke registrert i folkeregisteret, og dermed har de ikke tilgang på offentlige velferdsgoder. Heldigvis er dette på vei mot endring, men det var en øyeåpner for oss og for våre brasilianske medstudenter at dette foregår i Brasil. På dette møtet deltok blant annet en tannlege som sammen med landsbyrepresentantene jobber med å få på plass et tannhelsetilbud for de som bor i Quilomboen.

Besøk fra Brasil
Noen uker etter vi kom hjem fra Brasil kunne vi med glede motta våre brasilianske medstudenter sammen med professor André Musskopf på MF. Det var fint å treffes igjen, og det var en god stemning i klasserommet fra første stund. For noen av dem var det første gang i Norge, andre hadde vært her tidligere. Slik vi fikk nye opplevelser i Brasil, var det mye nytt i Norge også - enten det var sjokoladeboller, snø eller Vikingmuseet. På timeplanen i Norge sto blant annet ‘The return of religion in the public sphere in Norway’, ‘A community of disagreement in an age of populism?’ og ‘Petroleum culture and the role of religiosity in the arctic region’. Flere professorer ved MF bidro til spennende og engasjerende forelesninger med gode samtaler og diskusjoner. En dag deltok vi i et seminar i Domkirken med tema ‘Faith and Fear in the Public Sphere’ som ble organisert av Mellomkirkelig Råd, sammen med MF og EST. Det er spennende å få oppleve at temaer vi har snakket om i faget blir aktualisert i bredere kontekster enn innenfor skolen.

Fra helsesenter for papirløse flyktninger i Oslo
Besøk på helsesenter for papirløse migranter i Oslo. Foto: Kristin Skjøtskift

Ekskursjoner i Oslo
En av dagene besøkte vi Helsesenteret for papirløse migranter i Oslo, som blir drevet av Kirkens Bymisjon. Her fikk vi informasjon om stedet, deres historie og virksomhet, samt noen innblikk i hverdagen til papirløse migranter i Oslo. Samme dag deltok vi også på hverdagsmesse i Tøyenkirken, og ble fortalt om arbeidet som foregår på Bymisjonssenteret. Denne dagen ble trukket frem av flere som en spesielt innholdsrik og meningsfull dag. Kirkens bymisjon møter virkelig de menneskene som er spesielt sårbare og utsatte i samfunnet vårt, og de møter de med verdighet og respekt.

Verdifulle erfaringer
Etter disse ukene sitter vi igjen med mange inntrykk. Vi har lært mye - både gjennom undervisningen og ulike besøk og av hverandre. Det er noe verdifullt i denne typen kurs hvor en studerer sammen med studenter i svært ulike kontekster, og utveksler erfaringer og tanker. Teorier i det akademiske blir erfart og opplevd i det virkelige liv, og det setter spor. Vi håper dette kurset kan fortsette å være et tilbud til studenter ved MF og EST, og vil anbefale medstudenter om å gripe muligheten når det byr seg.

Teksten er skrevet av student Marianne Munz.