Ny ung professor

Ole Jakob Filtvedt (34) har fått tilkjent professorkompetanse, og er ansatt som professor i NT ved MF.

I det første intervjuet med den nybakte professoren begynner vi obligatorisk:

– Hvordan føles det?
– Dette er en stor lettelse og glede. Det var nervepirrende å vente på svar fra komiteen.

– Hva må til for å oppnå professorkompetanse i en alder av 34 år?
– Kanskje er det en fordel om man ikke tar seg selv så veldig høytidelig, men våger å prøve og feile litt? Man må rett og slett tørre å teste ut tankene sine skriftlig, forsøke å ta kritikken man får i beste mening, og så se hvem som vil publisere det man har skrevet.

– Har du gitt avkall på mye mens du har arbeidet for å bli professor?
– Mens jeg har vært postdoktor har jeg fått tre barn (2014, 2016 og 2018), så i denne fasen har det ikke vært aktuelt å jobbe lange dager eller i helgene. Familien har vært førsteprioritet. Men utover familie og jobb er det ikke så mange andre ting jeg har hatt anledning til å vie meg skikkelig til de siste årene. 

– Hva tenker du om at du er en av Norges yngste professorer?
– At jeg potensielt kan ha såpass mange år igjen som professor, bidrar til å understreke hvor veldig langt jeg er fra å være utlært i mitt eget fag, selv om jeg nå kan kalle meg professor.

Ole Jakob Filtvedt har tidligere forsket på Hebreerbrevet med fokus på tidlig kristen identitet og antikk jødedom. Nå har han flyttet fokus til Johannesevangeliet.

– Akkurat nå jobber jeg særlig med spørsmål knyttet forholdet mellom gudserkjennelse og selverkjennelse i antikke tekster. For meg er dette ikke bare akademiske spørsmål, men også eksistensielle.

– Hva tenker du er det viktigste som du som forsker og fagmann har bidratt til i forskningsfeltet de siste årene?
– Det må faktisk andre svare på. Som forsker er man for tett på sine egne tekster til å kunne gi en nøktern vurdering av hva de har å bidra med. Men det er jo faktisk også litt løfterikt. Det er veldig fristende å plukke sine egne tekster fra hverandre, men det kan jo faktisk hende at noen av dem kan bidra med mer enn det jeg umiddelbart klarer å se selv.

Komiteen som vurderte Filtvedts søknad om professorkompetanse konkluderte:

All in all, the material assessed here shows together with his documented expertise on Hebrews and his other publications on John and in other fields, that  Filtvedt is a scholar whose research has sufficient quality, breadth, specialization, and quantity, and indicates adequate international focus and a continuous research activity. They leave no doubt that he fulfils the requirements of academic competence stated in the “Guidelines for the Evaluation of Applicants for Professorships and Professorial Promotion” and is qualified to be promoted to the level of full professor in New Testament studies according to Norwegian standards.