Else Marie Jakobsen, MF

Else Marie Jakobsen

Denne teksten ble brukt for å presenterte Else Marie Jakobsen (1927-2012) da hun ble kreert æresdoktor ved MF i 2008. 

Else Marie Jakobsen, født 1927 i Kristiansand, norsk designer og tekstilkunstner, bosatt i Kristiansand. Hun er utdannet fra Statens håndverks- og kunstindustriskole 1946-1951 og studerte senere på et gobelinverksted i Nederland - "De Knipscheer". Hun er fremdeles aktiv som kunstner og tar på seg oppdrag. I tillegg er hun fremdeles benyttet som foredragsholder i bygder og byer over hele Norge så vel som i andre land.

Som tekstilkunstner har Jakobsen vunnet flere utsmykningskonkurranser: Realfagbygget ved Universitetet i Bergen, Erkebispegården i Trondheim og Kristiansand Tinghus. Også som designer har hun verk som er premiert i konkurranser i både Italia, Sverige og Norge. 31 altertavler i inn- og utland (bl.a. København, Spania og Emiratene) bærer hennes signatur, og hun har vevd over 500 billedtepper til så vel offentlige bygninger som private hjem. Verk fra hennes omfattende produksjon er innkjøpt av en rekke institusjoner eksempelvis Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Norsk kulturråd, Nordenfjeldske kunstindustrimuseum, Stortinget, Sørlandets kunstmuseum og Museum for religiøs kunst i Reykjavik.

Else Marie Jakobsen har vært jurymedlem for Nordisk Tekstiltriennale, Høstutstillingen og Sørlandsutstillingen og Forkvinne for Bildende Sørlandskunstnere. Hun har sittet i styret for Nasjonalgalleriet og engasjert seg politisk og sittet i bystyre og en rekke kommunale utvalg. I 1998 ble hun utnevnt til Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden, og hun er medlem av Agder Vitenskapsakademi.