Simon Zakariassen går på UKT (Ungdom, kultur og trosopplæring) med overgang til profesjonsstudiet i teologi. Om noen år blir han prest, med andre ord.

- Dette er den beste måten å bli prest på, mener jeg. UKT er den måten du får mest mulig praksis inn i teologiutdanningen din. Du får møte mennesker og bryne deg på folk i en stab over tid. Praksis gjør tilværelsen spennende. Det er både slitsomt og artig. Du får en veileder som pusher deg og som ser deg vokse som menneske over to år. Det er veldig fint, sier 22-åringen.

Simon er i praksis i barne- og ungdomsarbeidet i Nordstrand og Ljan menighet seks timer hver uke i to år.

- Jeg synes det er fantastisk å studere teologi. Jeg elsker det dype mysteriet, den enorme kraften som ligger i det kristne håpet... Men man må ut og møte mennesker. Alt det du lærer i studiet, gir mer mening når du er i praksis, fordi du får umiddelbart bruk for det du har lært, i virkeligheten. Du skjønner behovet for å forstå dypt. Til og med gresk blir interessant å studere da. Når du er i praksis, forstår du at det er nyttig å ha dyp kunnskap, fordi det gir trygghet i møte med andres syn, sier Simon.

Kantineteologi

I over 100 år har mange MF-studenter opplevd at de gode samtalene i kantina er en vesentlig del av av læringsprosessen.

- Jeg elsker MF latterlig mye. Den kantina her er noe av det beste som finnes. Her er det stor takhøyde, bokstavelig talt, for at man kan være uenig. Det er greit og bra at vi er forskjellige. Det ligger en stor styrke i MFs store bredde både innenfor teologiområdet, men også gjennom de andre som studerer her. I kantina her møter du også religionsviterne og religionskritikerne. Du møter virkeligheten, ikke bare folk som lever i din verden. Du blir tryggere på deg selv.

I kantina her møter du også religionsviterne og religionskritikerne. Du møter virkeligheten, ikke bare folk som lever i din verden.

Allerede etter et år på studiet Ungdom, kultur og trosopplæring (UKT), fant Simon ut at det var profesjonsstudiet i teologi han ville ta. De tre første årene går han sammen med UKT-studentene, samtidig som han er en del av sitt kull på teologistudiet, de som går den tradisjonelle cand.theol.-veien.

- Det er bra å være en del av et teologikull. Dette er et langt studium. Det er et maratonløp, ikke en spurt. Det krever at man har gode folk rundt seg, og det får man gjennom det kullet man er en del av. Jeg mener at UKT-veien er den beste. Den burde være standardveien. På UKT går du sammen med alle de andre kirkelige medarbeiderne, de som skal bli kateketer og diakoner. Du går i klasse med en hel stab, sier Simon fornøyd.

Vil du også gjøre som Simon? Les mer om hva det vil si å være prest.

Passelig stor skole i en stor by

Teologistudenten mener MF er en akkurat passelig stor skole.

- MF er stort nok til at du finner dine folk. Samtidig er MF lite nok til at du kan gå bort til noen du ikke kjenner i kantina og si "Hei, jeg heter Simon, kan jeg sitte her?" Sånn får du mange gode venner.

22-åringen kommer fra Larvik. Han stortrives i storbyen Oslo.

- Jeg kan ikke få nok av mennnesker, så jeg elsker Oslo: Alt det som skjer her, alle opplevelsene, alle folkene du kan møte. Det er et stort studentmiljø. Du kan finne et miljø uansett hvem du er og hvilke interesser du har. Det finnes noen sånne som deg her. Det tar kanskje litt tid før du finner dem, men ha litt is i magen, så går det bra. I tillegg har Oslo masse fin natur. Etter en liten tur med t-banen er du plutselig midtskogs i Nordmarka. Kollektivtransporten fungerer veldig bra, det er så deilig! Du kommer deg dit du skal, når som helst, sier studenten, på vei til en Halloween-fest han skal være med og arrangere i Nordstrand menighet.

- Seks timer i praksis hver uke i to år er latterlig mye praksis. Jeg elsker det!