Blogg

Når teologi er no drit

.. da er det vanskelig å se lyset i enden av tunnelen. Og akkurat nå føles teologi som å være et helt annet sted enn i himmelrik. Jeg har nemlig hebraisk. Og er det noe jeg ikke er veldig flink i så er det språkfag.

Gresk var et eneste langt gjørme-maraton; Man slet seg fremover med glosepugging (utrolig hvor stort ordforråd disse nytestamentlige forfatterne hadde for 2000 år siden), grammatikk-forståelse og tekstkritikk. Av og til kunne man gjenkjenne ord fra det norske språket og bokstavene liknet litt på vårt alfabet. Pluss at MFs eksepsjonelle gresklærer, Glenn, gjorde ALT han kunne for å få oss igjennom. Så gresk kom jeg meg igjennom

Hebraisk derimot kan sammenliknes med å stå ansikt til ansikt med en betongvegg. På en eller annen måte skal man komme seg til den andre siden av veggen for å løse hebraisk-logikken. Tenk deg så at denne betongveggen strekker seg til himmels (så å klatre over vil ta så lang tid at eksamen er over før du har kommet halvveis til en ståkarakter) og er to meter tykk (det hjelper ikke å borre seg gjennom den med egenlesing). Hva gjør man?

Jo, jeg sitter foran denne betongveggen og griner. Frustrerte, våte tårer, mens prestedrømmen smuldrer bort foran øynene mine. Motivasjonen for å komme i timene er totalt borte vekk, og å lese for seg selv er som å bestige Mount Everest alene uten trening. Det funker bare ikke. Og når man ber til Han der oppe så får man bare en lattermild stillhet tilbake. Flott, takk skal du ha liksom!

Nei, dette blogginnlegget får ikke en lykkelig slutt ala men-en-dag-så-jeg-lyset-og-fant-ut-av-hebraisk-gåten. Eller Hanne-klarte-å-overtale-styret-til-å-droppe-språkfagene-for-teologi-studiet (jada, jeg har skjønt at språkfagene er en super viktig del av studiet). Istedet sitter jeg som sagt foran denne betongveggen av et hebraisk fag og ser kalenderen blar seg med stormende fart mot jul og eksamen.

Bye bye presteyrke, hello kassadame på Rema.

Kommentarer (Kommentar moderering er aktivert. Din kommentar vil ikke blir synlig før den har blitt godkjent.)
Hebraisk er vanskelig, men det gjør, etter min erfaring, bibeltekstene så utrolig mye mer interessante. Fortellingene om syndefallet og salmene får på en helt annen smak og et annet innhold når en får det på det språket det først var skrevet.

Et tips er å lese hebraisk sammen med en eller to andre, og snakke sammen om det du finner i teksten som du ikke visste eller hadde tenkt på før. Jeg har hatt hebraiskkollokvier nå sammen med Gunnar Magnus Eidsvåg på Misjonhøyskolen i snart tre år, nesten hver eneste uke, og for meg har ofte blitt et av ukens høydepunkter.
# Postet av Jørn Varhaug | 25.10.10 09:52
Hei Hanne!

Nå skal jeg hjelpe deg inn i selen å knekke koden. Kan jeg, da kan iallefall du. Du må bare lære deg å bruke hjernen din fornuftig. Og det kan jeg hjelpe deg med. Det første er å flytte fokus fra betong veggen. Se på målet som er å ta rotta på hebraisk. Og bruk alle vi som heier på deg og vil hjelpe deg.

Ta kontakt og jeg vil hjelpe deg. Jeg vet hvordan det er å stampe i teologiens mørke.

Fred.
# Postet av Harald T | 26.10.10 09:20