Blogg

A Howling Pig

En gang i året har Luther et "Variety Show" der inntektene går til et veldedig formål. Studenter og lærere inviteres til å komme med scenebidrag, og kvelden begynner med et felles måltid, før det er en stille auksjon der alle inntektene går til det samme veldedige formålet, før alle samles i kapellet for å se på showet.

Jeg og to venninner på Luther, Lina fra Misjonshøyskolen og Katie fra Washington State (men hun har studert i Norge i flere år og snakker flytende norsk), bestemte oss for å ha et innlegg som vi kalte "Norway in a Nutshell: folk songs and tunes about losing your violin,love that conquers all (including baldness), a howling pig and cods that worship God"

Vi begynte med å introdusere oss selv, Katie fortalte at en av de første tingene hun lærte da hun kom til Norge som utvekslingsstudent, var at man aldri skal bytte bort fela si for ei ku. Så sang vi "Per spelmann". Med håndbevegelser, selvfølgelig.

Gjennom hele showet vistes powerpoint presentasjonen vi hadde forberedt med alle sangene oversatt til engelsk sånn at folk kunne følge med på det vi sang om.

Fra Per the Fiddler gikk vi videre til å gi "Norwegian Marriage Advice: Don't marry a poor man!", så sang vi "Det står ein friar uti garden" (som i og for seg er en sang om kjøp og salg av ei datter, og mora vil ikke selge henne billig...), før vi gikk videre til neste "Norwegian Marriage Advice: Look at your husband with love and imagination" og sang "se min kjære kor skjøn han er, dog han er litt skjeløyd, skallet, hjulbeint, osv."

Folk i salen lo og lo og lo, og selv hadde vi det også rimelig gøy der vi stod og underholdt medstudentene og lærerne våre med mer eller mindre absurde norske folkesanger.

Vi fortalte om Petter Dass og hvor viktig naturen er for mange nordmenn, før vi sang noen vers fra "Gud er Gud om alle mann var døde", og vi inkluderte selvsagt verset der torsk og skrei og nise tilber Gud.

Siste sang på programmet ble introdusert slik: "imagine yourself on a beautiful Norwegian farm. It is still warm, and the midnight sun keeps you awake. All you want to do is to spend time with your beloved. This is how a romantic Norwegian summer night might look like:" Så sang vi "Kveldssong for deg og meg" av Odd Nordstoga (ja, den med grisen som står og hyler i den stille kveld...). Etter andre refrenget begynte vi å synge på engelsk: "and the pig is howling in the silent night, the moon is shining bright, we are sitting on the roof top jibber-jabbering".

Her i Minnesota står norsk kultur sterkt (i alle fall slik den er blitt preservert av amerikanere som har vært borte fra Norge de siste 150 årene), og mange har en sterk forkjærlighet for det norske. Vi hadde med andre ord et veldig vennlig publikum, og vi fikk mye bra tilbakemelding.

Det viktigste var likevel at vi, og alle de andre som bidro den kvelden, var med å samle inn penger til et veldedig formål.

(om noen uker blir filmen fra the Variety Show publisert på Luthers hjemmesider. Jeg skal prøve å huske å poste en link, sånn at de som er interesserte kan se. Og for dere som vurderer å ta et semester eller fem ved Luther kan også få et lite inntrykk av lærerne, studentene og sånt også :) )

(foto: Elise Wied)

Mer Poster